Kók Tóbe este o colină care străjuiește orașul Almaty (fostul Alma-Ata) la marginea sa de sud est, atingând în punctul cel mai înalt 1100 de metri. Pe versantul lin dinspre oraș se află un parc de receere și un turn de televizune înalt de 372 metri, vizibil din orice punct al orașului. Se poate ajunge în parc luând telegondola din terminalul de lângă hotelul Kazahstan sau cu autoturismul pe șoseaua care urcă în seprentine. Am avut ocazia să testez ambele căi de acces și mărturisesc că recomand telegondola pentru că oferă o vedere panoramică treptată, ca și cum ai descoperi orașul în întinederea lui pe măsură ce urci. Plus că telegondola trece pe deasupra celei mai vechi părți a orașului și a unor grădini și livezi magnific colorate. Ajuns în parc, ai posibilitatea de a revedea orașul de sus și cu o viteză de 45 km/h dintr-un roller coaster (montagnes russes) construit pe versantul colinei. L-am încercat și mi-a plăcut, coborârea în viteză este un cocktail de panoramă urbană și adrenalină.
Turnul de televiziune a fost construit în perioada sovietică, între anii 1975 și 1983. Inițial a fost propus un alt amplasament, dar în cele din urmă a fost aleasă baza colinei Kók Tóbe. Spre deosebire de alte turnuri de televiziune construite pe atunci în fosta URSS, acesta este constuit numai din oțel și are o structură tubulară. Deși are platforme de observație, nu este deschis publicului.
Parcul a fost conceput ca un spațiu de petrecere a timpului liber, dar pentru un turist poate fi considerat și un loc de unde vezi panorama orașului și îl poți astfel catografia de sus, cartier cu cartier. Inaugurarea parcului a avut loc în anul 2006, iar între septembrie 2014 și martie 2016 a fost închis pentru extindere și reamenajare.
Parcul are câteva atracții, una dintre ele fiind un ansamblu statuar din bronz, realizat de Eduard Kazarian, care îi înfățișează pe membrii trupei Beatles (vezi articolul Beatlesmania, publicat anterior), cu John Lenon stând pe bancă cu chitara în mâini, iar ceilalți, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, în picioare, în spatele lui. Statuia este pentru aproape toată lumea loc de popas pentru fotografii.
Un alt obiectiv în față căruia vizitatorii fac fotografii este Fântâna Dorințelor, în forma unui măr uriaș din granit și un bazin în care, așa cum se întâmplă peste tot în lume, poți arunca monede în apă pentru a-ți fi îndeplinite dorințele. Reamintesc că mărul este simbolul orașului Almaty, specialiștii de aici, așa-numiții selecționiști din școala lui Miciurin, creând soiuri de mere dintre cele mai gustoase. Îmi reamintesc că am văzut recent, într-o retrospectivă tematică la Cinematecă, fiilmul biografic făcut prin anii 1950 de ucrainianul Alexander Dovjenko, dar îmi este viu în memorie și un banc care circula pe vremuri cu privire la experimentele lui Miciurin, cum că ar fi vreut să obțină un pepene cu gust de piersică și a obținut, de fapt, un pepene cât o piersică.
Nu lipsește nici Roata, înaltă de 30 de metri, cu douăzeci de cabine închise, fiecare cu o capacitate de câte șase pasageri. Firește, și din roată poți avea o vedere panoramică asupra orașului. Alte locuri de petrecut timpul sunt o galerie de artă, o mică grădină zoologică, câteva magazine de suveniruri, precum și o alee numită a îndrăgostițiolr, dar pe care se poate plimba și cine nu îndeplinește condiția.
Am luiat un prânz întărziat la restaurantul tradițional kazah „Iurta”, firește, în formă de iurtă, cu decorațiuni specifice, tâmplărie și tapițerie. Aici merită să încerci specialități din bucătăria tradițională a Asiei Centrale, așa cum am făcut-o, în ordinea intrării în stomac, lagman mai întâi (un fel de ciorbă de carne, oaie sau vită, și tăiței, cu condimente, în primul rând piper, și legume, de data aceasta au fost vinete, cartofi, ceapă, usturoi, un amestec comparabil cu ramenul japonez), apoi beșbarmak (cel mai popular fel de mâncare, numit și „cinci degete”, poate pentru că poți să îți folosești toate degetele pentru a-l mânca, din carne de oaie, miel, cal sau, mai rar, vacă, însoțită de paste groase, ca la lasagna), iar la final manti (un fel de gogoși sau găluște, nici nu știu cum să le zic, un englez ar folosi cuvântul „dumplings”, constând dintr-un amestec de carne condimentată, de obicei de miel sau de vită, învelit în aluat și totul fiert la abur). Trebuie spus că am întâlnit astfel de specialități pretutindeni în Asia Centrală, dar și mai departe, în est până în Mongolia și China, în vest până în zona Caucazului sau chiar și în Balcani.
Ghiftuit, am revenit în parc pentru o plimbare, apoi ne-am oprit pe o platformă de unde puteam vedea întregul oraș. Am făcut o recunoaștere pe străzi și cartiere, pe perioade, de la cartierul vechi la noile construcții pe verticală, de la cartierul unde locuiește Elena Rîbakina, tenismena de top 10 care joacă pentru Kazahstan din anul 2018. Tocmai cîștigase la Wimbledon înaintea verii în care am ajuns în Almaty, anul 2022.
Tot de sus am identificat zona centrală în care, la începutul lui ianuarie 2022, avuseseră loc niște proteste violente. Mă aflam atunci în țara vecină Uzbekisatn, făcusem Revelionul acolo, când au venit veștile că în Kazahstan se petrec niște evenimente. După aceea m-am informat, iar acum, în august 2022, iată că avem posibilittatea de a vedea și locul. Protestele au început pe 2 ianuarie după o creștere bruscă a prețurilor la gaze naturale ca urmare a ridicării plafonării impuse de guvern. Au început pașnic în Janaozen, un centru petrolier, apoi au devenit violente în Almaty. Au durat vreo săptămână și, potrivit datelor pe care le-am găsit pe site-uri demne de încredere, au fost ucise peste două sute de persoane și au fost arestate peste nouă mii. Președintele Tokaev a declarat stare de urgență, guvernul a demisionat și au fost desfășurate trupe ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară din care făceau parte Rusia, Armenia, Belarus, Kârgâzstan, Tadjikistan și Kazahstan. Președintele Tokaev a anunțat restabilirea ordinii la 11 ianuarie, retragerea imediată a trupelor, iar într-un discurs în Parlament a promis reforme și a recunoscut inegalitatea veniturilor, criticându-l pe fostul președinte Nazarbaev.
Dipă-amiaza m-am plimbat prin toate aceste locuri pe care le văzusem de sus și am fost plăcut impresionat de cum arată orașul, modern, curat și înverzit. Din centru am privit înapoi spre colina Kók Tóbe.