0.7 C
Giurgiu
joi, martie 30, 2023

Căciula de astrahan

În călătoriile mele prin stanurile din Asia...

”Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur, prind curaj.” Ion Creangă

Coltul carcotasului”Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur, prind curaj.” Ion Creangă

Fasole cu ciolan, paradă militară, oficialități, cocarde,  coroane, sobor de preoți, colivă, programe tv, un pic de ploaie… A trecut și ziua asta națională, care, întocmai ca în ”Ziua cârtiței”, pare că se reia an de an sub aceeași formă, cu aceleași personaje.
După o noapte în care victoria japonezilor în fața spaniolilor m-a urmărit mai mult decât programele tv dedicate sărbătorii, mă trezesc cam devreme și am puțin timp să-mi arunc ochii pe știrile vremii. Și unde le poți găsi mai repede decât pe rețeaua de socializare?

Îmi cad ochii pe un articol care vorbește despre greutățile economiei ungare. La comentarii, românii și maghiarii se lovesc reciproc la tendonul lui Ahile.

Un clip video arată un polițist care oprise un biciclist, pe care îl chestiona despre consumul de alcool și încerca să-l instruiască referitor la comportamentul în trafic. Omul a recunoscut că abia ce consumase ceva. Bine, după față părea că se află într-un consum continuu, era ușor de identificat în trafic. Comentatorii materialului îl înjură pe polițist pentru tupeul de a-l aborda pe biciclist, că, în rest, terminase de rezolvat corupția din țară.

Un alt articol, de data asta pe startupcafe.ro (o platformă de comunicare dedicată schimbului de informații pentru antreprenori), ne face cunoscut că un producător român de etichete, Romprix Exim SRL urmează să vândă afacerea unei firme germane, prezență importantă în domeniu, cu circa 3.000 de angajați la nivel mondial. Cu ce impresie a rămas cititorul român care, de regulă, nu citește mai departe de titlul afișat de platforma de socializare? Comentariile sunt puține, semn că subiectul nu este unul atractiv pentru părerologi. Hai să vedem (am păstrat ortografia) :

  • Vindem tot de lene,mai bine slugi decât stăpâni ,cam așa gândesc majoritatea
  • Cele doua alternative: te dai vândut sau te distrugem?
  • Vindeți strainilor
  • In doi ani maxim e pe butuci si in faliment. Asta e telul acestor achizitii cu mici exceptii.
  • Și-a vandut afacerea si a devenit angajat(director) in firma lui…asa fac multi din neputinta.
  • Daca nu vinde al vezi si pe asta pe la DNA.

Ce poți comenta? În 2015, scriitorul Umberto Eco a lansat, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, afirmația că ”rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili”. Bineînțeles, opinia lui – un fel de ”stupid people” a lui Brucan – a fost criticată, dar poate cineva să-l contrazică? Da, știm, pentru libertatea de opinie ne luptăm toți, dar putem să nu observăm amploarea fenomenului? Este evident că ”idiotul satului”, după cum îl numește scriitorul, devine tot mai prezent pe rețelele sociale iar cei care ar trebui să-l corecteze au alte preocupări, așteptând ca societatea să se vindece de la sine, de parcă ar avea vreun sistem imunitar. Idiotul satului a existat de când lumea dar rețelele sociale ne oferă posibilitatea de a-i vedea chipul și dimensiunea.
In final, merită amintit și Nicolae Iorga: ”Prost nu e cel ce nu înțelege unele lucruri, cât de multe, ci acela care le înțelege pe toate pe dos.”

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole