În sens larg, istoria studiază evoluția societăților omenești din diferitele epoci și în diverse puncte ale Globului, atât din punct de vedere economic, social, politic, religios, militar ș. a. m. d., cât și din perspectivă culturală.
Istoria culturii le cuprinde pe cele ale artelor plastice și decorative, pe cea a muzicii, a dansului, a teatrului, a filmului, a învățământului, a științei și tehnicii, a sportului și – nu în ultimul rând – a literaturii. Istoria litearturii presupune cuoașterea manuscriselor și tipăriturilor, a organizațiilor și instituțiilor implicate în promovarea și răspândirea ei, dar mai cu seamă a vieții și operei scriitorilor. Muzeul adună probe și în acest domeniu, spre a le conserva, cerceta și valorifica întru mai buna înțelegere a vieții literare și a personalităților ei.
Un muzeu teritorial, precum cel de la Giurgiu, a căutat să aprofundeze în primul rând viața și operele scriitorilor originari de pe meleagurile noastre, începând cu figuri medievale precum Udriște Năsturel (de la Herești) și ieromonahul Filotei (de la Mârșa) și continuând cu pașoptiștii Dimitrie Bolintineanu, Cezar Bolliac, Grigore Serurie, apoi cu Ion Al. Bassarabescu, Nicolae Cartojan, Ion Vinea, Tudor Vianu, Ion Barbu, Nichifor Crainic, Emanoil Bucuța, dar și cu Dimitrie Karnabatt, Mircea Dem. Rădulescu, Gheorghe Rădulescu-Archibald, Vasile Militaru, Nicolae Crevedia, Emil Gulian, până la Petre Ghelmez, Stancu Nedea, Vasile Rusescu și mulți alții.
Aș menționa și relațile marilor scriitori clasici cu județul nostru (îi am în vedere pe Ion Ghica, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuță) ori tangența cu literatura a arheologului Teohari Antonescu, a compozitorului Ionel Băjescu-Oardă, a diplomatului Nicolae Raicoviceanu, a omului politic Nicolae Bălănescu. De la mulți din cei amintiți Muzeul giurgiuvean a strâns manuscrise, fotografii, publicații, după cum nu a refuzat – atunci când s-au ivit ocazii – reprezentări în colecțiile sale ale unor giganți de talia lui Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu ori Lucian Blaga.
De-a lungul unei jumătăți de secol am visat la o ”Galerie a personalităților giurgiuvene” în casa natală a lui Tudor Vianu și la o rețea de case memoriale în județ, dar…