16 C
Giurgiu
marți, octombrie 3, 2023

LUPTA CU UITAREA

Despre aniversările și comemorările anului 2023...

Un om numit Mihai

Privind prin veacuri ce-au apus, Noi ne uităm...

Bisericile românilor din Viena imperială (II)

În episodul anterior am vorbit despre Biserica...

De ce latră câinii în Giurgiu

Coltul carcotasuluiDe ce latră câinii în Giurgiu

Aflăm că Biblioteca Județeana „I.A. Bassarabescu”, împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură, organizează un concurs de poezie, eseu și povestiri intitulat „Județul Giurgiu în viziunea tinerilor: tradiții, obiceiuri, atracții turistice”.

1. Dar cine sunt tinerii?
„La concurs pot participa iubitorii de poezie, eseu, povestiri din județul Giurgiu, cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, 13-18 ani, 19-30 ani.” Corect ar fi fost „Județul Giurgiu în viziunea copiilor, puberilor, adolescenților și tinerilor (și categoriile de vârstă ar fi fost altele, n.n.): tradiții, obiceiuri, atracții turistice.”

2. Tot din regulamentul concursului: o poezie trebuie să fie alcătuită din „3 strofe a câte 4 versuri”. De ce strofe, altfel creațiile nu corespund noțiunii de poezie?!

3. „Juriul va descalifica orice creație care conține greșeli gramaticale sau cuvinte vulgare, triviale sau cu conotații sexuale.” Foarte exigent juriul, numai că „trivial” înseamnă chiar „vulgar”. La „conotațiile sexuale” ale creațiilor lucrurile se complică rău de tot. Nici măcar iubirea (dragostea) romantică nu trebuie pomenită prin vreo creație dintr-un motiv simplu: implică atracția fizică între parteneri. Probabil ca utilizarea termenului „iubire” va fi permisă numai în varianta sa platoniciană, cea reală, nu aceea care s-a impus la nivelul simțului comun. Se știe că la Platon iubirea nu este o relație între două persoane, ci între un individ și o idee.

4. Ce este cu această misterioasă Direcție Județeană pentru Cultură?

P.S. Sunt un admirator constant al activităților derulate la Biblioteca Județeană. Acum e vară, e vacanță, e război, e pandemie…

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole