19.5 C
Giurgiu
joi, februarie 29, 2024

Tașkent, Muzeul de Arte Aplicate

Nu poți să înțelegi un popor și...

Catedrala Înălțării și parcul „Panfilov” din Almaty

Poate nimic nu ilustrează mai bine caracterul...

Șah la rege cu nebunul

S-a dezbătut și votat bugetul. Joi. Ce...

De ce latră câinii în Giurgiu

Coltul carcotasuluiDe ce latră câinii în Giurgiu

Aflăm că Biblioteca Județeana „I.A. Bassarabescu”, împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură, organizează un concurs de poezie, eseu și povestiri intitulat „Județul Giurgiu în viziunea tinerilor: tradiții, obiceiuri, atracții turistice”.

1. Dar cine sunt tinerii?
„La concurs pot participa iubitorii de poezie, eseu, povestiri din județul Giurgiu, cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, 13-18 ani, 19-30 ani.” Corect ar fi fost „Județul Giurgiu în viziunea copiilor, puberilor, adolescenților și tinerilor (și categoriile de vârstă ar fi fost altele, n.n.): tradiții, obiceiuri, atracții turistice.”

2. Tot din regulamentul concursului: o poezie trebuie să fie alcătuită din „3 strofe a câte 4 versuri”. De ce strofe, altfel creațiile nu corespund noțiunii de poezie?!

3. „Juriul va descalifica orice creație care conține greșeli gramaticale sau cuvinte vulgare, triviale sau cu conotații sexuale.” Foarte exigent juriul, numai că „trivial” înseamnă chiar „vulgar”. La „conotațiile sexuale” ale creațiilor lucrurile se complică rău de tot. Nici măcar iubirea (dragostea) romantică nu trebuie pomenită prin vreo creație dintr-un motiv simplu: implică atracția fizică între parteneri. Probabil ca utilizarea termenului „iubire” va fi permisă numai în varianta sa platoniciană, cea reală, nu aceea care s-a impus la nivelul simțului comun. Se știe că la Platon iubirea nu este o relație între două persoane, ci între un individ și o idee.

4. Ce este cu această misterioasă Direcție Județeană pentru Cultură?

P.S. Sunt un admirator constant al activităților derulate la Biblioteca Județeană. Acum e vară, e vacanță, e război, e pandemie…

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole