31.9 C
Giurgiu
marți, iulie 23, 2024

Un discurs în plină vară

La sfârșit de iunie, într-o zi de...

Evenimentul în filosofie sau despre in/competența filosofilor în politică (XIII)

Voi examina în acest episod perioada rectoratului...

STATUL

Filosoful matematician Alfred North Whitehead constata cu...

De ce latră câinii în Giurgiu

Coltul carcotasuluiDe ce latră câinii în Giurgiu

Aflăm că Biblioteca Județeana „I.A. Bassarabescu”, împreună cu Direcția Județeană pentru Cultură, organizează un concurs de poezie, eseu și povestiri intitulat „Județul Giurgiu în viziunea tinerilor: tradiții, obiceiuri, atracții turistice”.

1. Dar cine sunt tinerii?
„La concurs pot participa iubitorii de poezie, eseu, povestiri din județul Giurgiu, cu vârsta cuprinsă între 8-12 ani, 13-18 ani, 19-30 ani.” Corect ar fi fost „Județul Giurgiu în viziunea copiilor, puberilor, adolescenților și tinerilor (și categoriile de vârstă ar fi fost altele, n.n.): tradiții, obiceiuri, atracții turistice.”

2. Tot din regulamentul concursului: o poezie trebuie să fie alcătuită din „3 strofe a câte 4 versuri”. De ce strofe, altfel creațiile nu corespund noțiunii de poezie?!

3. „Juriul va descalifica orice creație care conține greșeli gramaticale sau cuvinte vulgare, triviale sau cu conotații sexuale.” Foarte exigent juriul, numai că „trivial” înseamnă chiar „vulgar”. La „conotațiile sexuale” ale creațiilor lucrurile se complică rău de tot. Nici măcar iubirea (dragostea) romantică nu trebuie pomenită prin vreo creație dintr-un motiv simplu: implică atracția fizică între parteneri. Probabil ca utilizarea termenului „iubire” va fi permisă numai în varianta sa platoniciană, cea reală, nu aceea care s-a impus la nivelul simțului comun. Se știe că la Platon iubirea nu este o relație între două persoane, ci între un individ și o idee.

4. Ce este cu această misterioasă Direcție Județeană pentru Cultură?

P.S. Sunt un admirator constant al activităților derulate la Biblioteca Județeană. Acum e vară, e vacanță, e război, e pandemie…

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole