15.2 C
Giurgiu
vineri, aprilie 19, 2024

Nicolae Barbu, candidatul care toarnă apă în vin (I)

1. Tulceanul Nicolae Barbu (originea i-a marcat...

Tașkent, tur de oraș într-o zi (II) Piața imamului Khast

Să continuăm turul ideal al orașului Tașkent....

Expoziție ”Rusaliile negre. Deportarea în Bărăgan”

ActualitateExpoziție ”Rusaliile negre. Deportarea în Bărăgan”

Vineri, 3 iunie, începând cu ora 11:00, la Ateneul „Nicolae Bălănescu” din Giurgiu va fi comemorată împlinirea a 70 de ani de la deportările din fostul județ Vlașca.

Programul va cuprinde vernisarea expoziției „Rusaliile Negre: deportarea în Bărăgan”, realizată de Fundația Academia Civică și organizarea unei mese rotunde la care vor participa supraviețuitori ai deportărilor, istorici și publicul local.  Se va prezenta și un montaj video realizat de Muzeul Județean „Teohari Antonescu”, cu fragmente din mărturiile celor care au trăit această experiență.

În iunie 1952, 823 ”elemente” din fostul județ Vlașca, împreună cu alte sute din zona Hunedoara, au fost deportate, majoritatea, în Bărăgan și Bucovina.

Care să fi fost vina acestora? Vedem mai jos, spicuiri din arhiva CNSAS, documentul care conține tabelul nominal cu persoanele deportate. Acesta poate fi descărcat accesând acest LINK.

Suspect, a devastat moara din com. Oncești în timpul naționalizării, fost administrator la moara lui Toculescu, element dubios ● Fost colonel, primar al orașului Giurgiu ● Fost primar în Bazargic ● Arestat, fost președinte P.S.D.I. ● Arestat pentru activitate politică subversivă  ● Arestat, fost legionar ● Fost comerciant, bodega, restaurant ● Magazin de coloniale ● Fost comerciant băuturi spirtoase, are una casă de locuit în Giurgiu ● Magazin de fierărie, atelier de fabricat tuburi de ciment ● Fost comerciant, a avut restaurant ● Magazin manufactură ● Fost comerciant coloniale ● Fost comerciant, cafenea și depozit de băuturi spirtoase ● Fost comerciant, casă în Giurgiu, 5 ha teren ăn Remuș  ● A avut magazin, unelte agricole, fierărie, batoză, 5 ha teren  ● Fost comerciant de băuturi spirtoase, a avut 3 case, 2 ha teren arabil ● Magazin coloniale și contrabandist ● Fost mare comerciant, soția și soacra născute în URSS, venite după anul 1940 ● Fost comerciant de băuturi spirtoase și cerealist, a avut 2 imobile, magazii cereale, a întrebuințat muncă salariată ● Fost comerciant, 2 pogoane pământ ● Are pământ în com. Slobozia, fost militar activ ● 3 pogoane pământ, 40 de stupi albine și a avut atelier de lumânări ● 3.75 ha teren arabil, un imobil și două mașini dărăcit lână ● Fost comerciant, trei imobile naționalizate ● Fost comerciant, un imobil cu trei etaje naționalizat ● Fost comerciant, două imobile naționalizate dintre care unul sală de cinematograf ● Fost comerciant, patru imobile naționalizate ● Fost comerciant, han și cârciumă, trei corpuri de casă naționalizate și baie naționalizată ● Un imobil în Giurgiu, un atelier de reparat biciclete, ambele naționalizate ● Exploatator de petrol ● Fost exploatator și ajutor de primar ● Fost profesor, a făcut politică goghistă  ● Fost deputat  ● Fost deputat PNL (arestat) ● PNL, fost diriginte oficiu PTT ● Fost reprezentant Soc. Germana ”SAREX”  ● Fost proprietar de șlep, are un fiu în Elveția plecat odată cu fostul rege Mihai, primește corespondență de la el ● Fost director la Steaua Romînă ● Fost director la ”ASTRA ROMÎNĂ” ● Născut în Macedonia ● Născut în URSS, venit în țară după 1940 ● Născut Viena – Austria ● Soția nascută în URSS ● capabili de activitate dușmănoasă și instigație în masă ● Excroc ● Se ocupă cu afaceri dubioase ● Se ocupă cu furturi din buzunare prin târguri ● vagabond, se ocupă cu specula ● fost gestionar, dat afară pt. neînțelegeri în serviciu ● Se ocupă cu afaceri dubioase, fiu de chiabur

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole