14.7 C
Giurgiu
luni, noiembrie 4, 2024

„Bullet train” în Uzbekistan

Când am început documentarea pentru a doua...

„Viață bună” în sudul agricol al Italiei

Congresul Mondial de Filosofie, eveniment ce are...

Lumină de septembrie în Delta Dunării

Să vezi Delta Dunării atunci când vara...

Mesajul premierului Nicolae Ciucă…

ActualitateMesajul premierului Nicolae Ciucă...

…cu prilejul împlinirii a 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană

”Privind în urmă la beneficiile pe care ni le-a adus apartenența la Uniunea Europeană, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună pentru România și pentru români: triplarea produsului intern brut al României comparativ cu cel înregistrat la momentul aderării, stabilitate economică și socială, liberă circulație pentru cetățeni, bunuri și servicii, acces liber pe piața unică europeană pentru antreprenorii români și sprijin acordat prin finanțările europene. 
România a beneficiat până acum de la Uniunea Europeană de aproape 42 de miliarde de euro net, bani europeni utilizați în diferite proiecte care au contribuit la reducerea unor decalaje de dezvoltare și au stimulat inițiativa privată.”

Comentatorii de birt au și sărit ca arși: ”Da, și noi cât am plătit?”, ”Și cât s-a furat?”, ”Pe când o listă cu ce am făcut cu banii ăia?”, ”Vesticii nu dau nimic, numai iau…”.

Ei, aici apare problema. Unii, cu filtrul gândirii înfundat, aderă la aceste idei lansate ori din adâncuri ale neputinței ori din rea voință și aici mă refer la trolii putiniști presărați pe tarâmurile unde democrația încă încearcă să rodească.

Informațiile cu programe europene și sumele alocate există pe net dar, după cum arată și ultimele teste PISA, românii sunt slab pregătiți pentru a face față provocărilor din viața activă.

PISA este un program internațional de cercetare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care compară performanța elevilor la matematică, știință și lectură și unde, pe scala citire/lectura, România a ocupat poziția 48 din 70 de țări.
Atunci, ce pretenții să avem de la românii neprietenoși cu cartea? Ei analizează evenimentele prin prisma sentimentelor și nu documentat, la rece, pe date reale. Bun,

Revenind la fondurile europene pomenite de prim ministrul Ciucă, vrând să ne convingem dacă nu cumva bate câmpii, prin multitudinea de date și programe găsite la o simplă căutare pe google, dăm și peste cifrele în cauză, pe site-ul ministerului fondurilor europene: 60,2 miliarde euro primite, 20,5 miliarde plătite, situație la 30 decembrie 2020.

Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană

Nu e greu, trebuie doar puțin turată materia din cutia craniană.

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole