14.7 C
Giurgiu
luni, noiembrie 4, 2024

„Bullet train” în Uzbekistan

Când am început documentarea pentru a doua...

„Viață bună” în sudul agricol al Italiei

Congresul Mondial de Filosofie, eveniment ce are...

Lumină de septembrie în Delta Dunării

Să vezi Delta Dunării atunci când vara...

O prezență luminoasă, simplitate, modestie: Marina Rucsandra Filip, profesor la Universitatea din Oxford

SpecialO prezență luminoasă, simplitate, modestie: Marina Rucsandra Filip, profesor la Universitatea din Oxford

În 2015 obține titlul de doctor în fizică la Universitatea din Oxford, universitate cotată drept cea mai bună din lume în ultimii ani. Urmează un stagiu postdoctoral la Departamentul de Știința Materialelor al aceleiași instituții. Primește – și acceptă – invitația pentru un nou stagiu postdoctoral la Universitatea Berkeley din California. În 2020 i se oferă, la numai 31 de ani, postul de Associate Professor (confereniar în sistemul academic românesc) la Departamentul de Fizică al Universității din Oxford. Aici conduce un grup de cercetare în domeniul Fizicii Stării Condensate. Dar cine este Marina Rucsandra Filip?

”Provin dintr-o familie de fizicieni și profesori. Mama este profesoară de fizică la Liceul Nicolae Cartojan din Giurgiu, iar tata este profesor universitar la Facultatea de Fizică a Universității București. Fratele meu, este de asemenea fizician, cercetător la Institutul Național pentru Fizica Materialelor din București. Soțul meu este licențiat în Drept și profesează în domeniul IT-ului, la o companie multinațională. Locuim într-un satuc pitoresc la 12 km de Oxford, împreună cu fetița noastră și cu o pisică simpatică pe nume Cookie.”

 „O familie de fizicieni”, spune Marina. Probabil singura familie din România (dacă nu, printre puținele) în care tatăl, mama și cei doi copii sunt doctori în fizică. Cât de mult conteaza mediul, cât de mult conteaza ereditatea? În plus, Marina a manifestat de la o varstă foarte fragedă aptitudini pentru muzică.

”Sunt foarte recunoscatoare și mă consider foarte norocoasă pentru toata educația primită, atât cea generală cât și cea muzicală. Am avut șansa să învăț de la profesori dedicați și generoși cu timpul, cunoștințele și energia lor. Pregătirea mea muzicală m-a învățat sa nu imi fie teama de provocari noi, și cred că m-a învățat să abordez orice proiect într-un mod sistematic. Concursurile muzicale (și nu numai) m-au învățat spiritul de competiție, cum să câștig, cum să și pierd, cum să îmi respect ‘adversarii’. Dar cu vioara m-am și distrat – în anii de doctorat mi-am făcut prieteni noi cântând în doua orchestre studențești de amatori, o activitate super relaxantă de care îmi amintesc cu mare drag.”

Privit din Giurgiu, traseul Marinei pare unul amețitor: Giurgiu-București-Oxford- Berkeley- Oxford.

”Sunt foarte multe momente deosebite la fiecare pas, și mai ales foarte mulți oameni deosebiți pe care am avut norocul să-i cunosc, și de la care am avut multe de învățat, de la Giurgiu la Berkeley și înapoi. Giurgiu e orașul copilăriei mele, Bucureștiul e orașul studenției mele. Oxfordul e orașul în care m-am stabilit cu soțul meu, acolo unde mi-am obținut doctoratul, dar și orasul în care s-a născut și fetița noastră, iar în Berkeley am petrecut un an și jumătate plin de satisfacții profesionale și experiențe inedite alături de prieteni dragi. E clar că cel mai important moment din viața noastră a fost nașterea fetiței noastre anul trecut. De atunci avem parte de momente deosebite în fiecare zi!”

Marina Rucsandra Filip conduce un grup de cercetare într-un domeniu de avangardă al știintei, cel al nanoștiintei. Va provoca nanotehnologia schimbări radicale în viața oamenilor?

”Nanotehnologia este un domeniu foarte vast, extrem de interesant, care deja ne-a schimbat viața de zi cu zi; mă gândesc la aplicații în domenii de la telecomunicatii, la surse de energie, până la aplicații medicale. Mai mult decât atât, este un domeniu într-o continuă dezvoltare, așa că nu am nici o îndoială că va continua să ne îmbunătățească viețile și să ne deschidă noi orizonturi.Grupul de cercetare pe care îl conduc eu este la început de drum. Noi ne ocupăm de studii teoretice fundamentale ale semiconductorilor, cu precădere pentru aplicații electronice și optoelectronice, cum ar fi, de exemplu aplicații în surse de energie regenerabilă. Ce ne fascinează în special este felul în care diverse materiale se comportă atunci când sunt iluminate.”

Mai are timp pentru sport, muzică, alte activități recreative?

”Timpul liber a devenit foarte prețios în ultima vreme, și îl petrecem mereu cu familia. Pentru că e vară, și am descoperit că fetița noastră e mare iubitoare de plajă și de nisip, încercăm să petrecem o parte din weekend descoperind orășelele britanice de pe malul mării. Când suntem acasă, ne place să ne îngrijim grădina și plantele din casă. De exemplu, eu sunt mare iubitoare de flori și colectionară de orhidee; am o colecție de aproape 50 de orhidee de diverse specii și în diverse stagii de dezvoltare, pe care le aștept an de an să îmi înflorească. Când am timp, îmi place foarte mult să merg la bazinul de inot, sau să alerg; din California (și influențată și de soțul meu) am căpătat și o atracție pentru skateboarding și surfing, dar sunt la un nivel undeva sub începator și am foarte rar ocazia să practic aceste sporturi. În general, iubesc să fac mișcare, fie și dacă asta înseamnă o plimbare lunga sau o tură de jogging.”

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole