publicat de Reporters sans Frontieres (RSF)
Ediția din 2022 a indicelui mondial al libertății presei, care evaluează starea jurnalismului în 180 de țări, evidențiază efectele dezastruoase ale haosului știrilor și informațiilor – efectele unui spațiu informațional online globalizat și nereglementat, care încurajează știrile false și propaganda.
În clasamentului publicat de RSF, România se află pe locul 56, în scădere opt locuri față de 2021, mai rău decât Moldova, după ce acesta a urcat 49 de locuri în urma schimbărilor politice.
Conform RSF, ”România se poate lăuda cu un peisaj mediatic divers, relativ pluralist, care produce investigații de interes public de impact. Cu toate acestea, presiunea din partea proprietarilor, lipsa de transparență a finanțării sau dificultățile pieței împiedică fiabilitatea informațiilor.”
Peisajul mediatic românesc, destul de bogat, se aliniază tendințelor globale: ”numărul instituțiilor de presă scrisă este în scădere, în timp ce mass-media online și canalele de radio și televiziune sunt în plină expansiune. Opțiunile editoriale sunt adesea subordonate intereselor proprietarilor, transformând presa într-un instrument de propagandă.”
RSF mai spune că ”Mecanismele de finanțare a mass-mediei sunt adesea opace sau chiar corupte. În timp ce cele mai mari companii media reușesc să fie autosuficiente, majoritatea depind de surse externe de finanțare, inclusiv de subvenții. Utilizarea fondurilor publice pentru a cumpăra o acoperire mediatică pozitivă este o practică politică larg răspândită.”
NR: Orice asemănare cu situația presei din Giurgiu este pură întâmplare. 😉