34.4 C
Giurgiu
marți, iulie 23, 2024

Un discurs în plină vară

La sfârșit de iunie, într-o zi de...

Evenimentul în filosofie sau despre in/competența filosofilor în politică (XIII)

Voi examina în acest episod perioada rectoratului...

STATUL

Filosoful matematician Alfred North Whitehead constata cu...

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE NIKITA MIHALKOV

OpiniiSCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE NIKITA MIHALKOV

MOTTO:
Tristețea mea aude nenăscuții câini
pe nenăscuții oameni cum îi latră.[…]
Noi, locuitorii acestei secunde
suntem un vis de noapte, zvelt
cu o mie de picioare alergând oriunde.”
 Nichita Stănescu

Mai am o speranţă: Nikita Mihalkov! Este prieten cu Vladimir Putin şi este un artist de notorietate mondială (a câştigat Premiul Oscar cu capodopera ,,Soare înşelător”). Am învăţat să am discernământ privindu-i înfrigurat filmele, în care sunt splendid reflectate marile valori ale vieţii omeneşti: CURAJUL, mergând până la sacrificiu, din seria filmelor ,,Soare înşelător”; acolo personajul principal îşi apăra patria invadată de adevăraţii nazişti; într-adevăr poporul rus a reuşit să-şi câştige gloria prin abnegaţia absolută a milioane de oameni în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Din respect pentru acest uriaş sacrificiu şi această îndreptăţită glorie, vă rog, domnule Mihalkov, să-l faceţi pe Vladimir Putin să înţeleagă că, invadând Ucraina, el este Hitler. Poporul rus este astfel implicat într-un război absolut nedrept care va constitui o ruşine de neşters, o culpă majoră, pe care a trăit-o şi o trăieşte şi poporul german. Ştiu că iubiţi poporul rus, ştiu că sunteţi mândru de marea cultură rusă, cred că sunteţi un demn reprezentant al acestora, astfel încât vă rog, domnule Mihalkov, în genunchi vă rog, convingeţi-l pe Putin să oprească războiul şi crima. Este imposibil să nu auziţi plânsul disperat al mamelor din Ucraina şi Rusia şi să nu vedeţi lacrimile nedumerite care curg pe obrajii copiilor. Ei trebuie să râdă, să se joace şi să plângă doar când li se face dor de mamele lor.

Citiţi-i prietenului dumneavoastră pasajul acela din ,,Fraţii Karamazov”  în care Ivan îi spune lui Alioşa că ,,nimic nu justifică lacrima unui copil”, care este mai importantă decât orice revoluţie sau război. Şi, ca un prieten altui prieten, spuneţi-i în numele prieteniei care are o esenţă divină: ,,Didi, opreşte-te!” (Ştiu că ştiţi la ce mă refer, e vorba despre Vladimir şi Estragon din ,,Aşteptându-l pe Godot”). Eu cred că dumneavoastră puteţi fi Godot şi că mai e ceva de făcut: să-l scoateţi pe Putin din obsesia lui ucigaş-sinucigaşă. Aceasta este crucea vieţii dumneavoastră! Ştiu că vă poate costa viaţa, ştiu că aveţi o familie mare, copii şi nepoţi (mi-o amintesc pe fiica dumneavoastră cum îi privea cu ochi inocenţi pe kaghebiştii veniţi să-i ucidă tatăl în ,,Soare înşelător”). Fiţi Socrate pentru greci, fiţi Giordano Bruno pentru italieni, fiţi Thomas Mann şi Karl Jaspers pentru germani, fiți Camus şi Jankelevitch pentru francezi dar, mai ales, fiţi Soljeniţîn pentru poporul rus.

În filmul ,,12” aţi pus în dezbatere valoarea numită ,,DREPTATE”. Aţi jucat rolul celui care insistă să fie străpuns barajul aparenţelor pentru a ajunge la esenţa ,,întâmplării”, la adevărul ei, şi astfel să se facă dreptate. Acolo era implicat un alt copil, un copil cecen. Filmul ,,12” se încheie cu o propoziţie pe care eu o gândesc ca fiind expresia modului în care vă receptez creaţia artistică: ,,A fost o onoare.” Mi-e greu să concep că o conştiinţă estetică de  asemenea rafinament nu este acompaniată şi de o conştiinţă morală pe măsură.

În filmul ,,12” aţi creat o imagine teribilă a absurdului absolut pe care-l reprezintă războiul nedrept: imaginea câinelui cu un braț de om în gură, imagine recurentă a filmului. Acela era ,,Câinele Războiului”. Ce bucurie a fost pentru mine să văd filmul ,,Bărbierul din Siberia”, domnule Mihalkov! Adolescenţii aceia erau educaţi să devină Oameni de Onoare: BĂRBAŢI! Trebuie să existe şi să acţioneze Bărbatul Nikita Mihalkov!

Trebuie să evoc şi ultimul dumneavoastră film văzut-admirat de mine: ,,Insolaţie”. La finalul filmului, domnule Mihalkov, se întâmplă o ,,minune’’: ,,concluzia’’ muzicală a acelui film, melodia ,,Fără mine’’ (pe care o cântați şi dumneavoastră, pe scenă, acompaniat de corul cazacilor) . Vă reamintesc gestul pe care-l faceţi la finalul cântecului când vă arătaţi cu degetul inima în care va intra în curând un glonţ de plumb!

Ce bine interpretaţi acea tragedie!…

              Fiți ceea ce sunteți: un mare artist, dar mai ales, fiţi un MARE BĂRBAT care trebuie să-l convingă pe prietenul său Vladimir Putin să oprească războiul. Fiți un adevărat prieten prietenului dumneavoastră tocmai pentru că, așa cum spune Aristotel, ,,prietenia este un suflet în două corpuri”.  

Большой успех!

Articole noi

Vezi si alte etichete:

Ultimele articole